Mijn boek is persklaar gemaakt en naar de drukker verstuurd

Hoe gaat het drukken van boeken in z’n werk bij een printing-on-demand-uitgeverij? Het Drukproces van Mijn Nieuwe Boek: Van Digitaal Bestand tot Fysiek Exemplaar

Nu de correctieronde van mijn boek is afgerond, is het tijd voor de volgende spannende fase: het drukken van mijn boek. Wat eerst slechts een digitaal bestand was, zal nu worden omgezet in een tastbaar exemplaar. Maar hoe werkt dat precies? En hoe lang duurt het voordat het boek daadwerkelijk bij jou op de mat ligt? Laten we een kijkje nemen in het drukproces.

De Drukmethode: Printing-on-Demand

Bij een digitale uitgeverij zoals Boekscout verloopt het drukken anders dan bij een traditionele uitgeverij. Traditionele uitgeverijen gebruiken offsetdruk, wat duur is vanwege de hoge voorbereidingskosten. Hierdoor drukken zij vaak duizenden exemplaren tegelijk, wat grote voorraden vereist.

Boekscout daarentegen gebruikt de Printing-on-Demand (POD) methode. Dit betekent dat boeken digitaal worden geprint en niet in grote oplages worden gedrukt. Deze methode maakt het mogelijk om zelfs één enkel boek per keer te printen, wat ideaal is voor beginnende auteurs.

In termen van kwaliteit zijn er tegenwoordig geen verschillen meer tussen offsetdruk en POD. Beide methoden kunnen zowel in zwart-wit als in kleur drukken, en het resultaat is bijna identiek.

Het Omzetten van het Digitale Bestand

Wanneer het licht om te drukken op groen staat, worden de digitale bestanden definitief gemaakt. Dit houdt in dat de productiebestanden worden omgezet naar printbestanden van hoge resolutie. Ook worden er snijlijnen toegevoegd aan de cover, zodat de drukker weet waar te snijden. Vervolgens gaan de bestanden naar de drukker, waar de echte transformatie begint.

Het Printen

De bestanden worden naar grote, snelle printers gestuurd die gebruik maken van toner, een droge poederinkt. Deze inkt wordt verhit en met magnetische spanning op de juiste plaats gebracht. De binnenwerken en covers worden apart geprint; de covers hebben standaard een matte afwerking, hoewel sommige boeken een glanzende laag krijgen.

Luchtvochtigheid en Snijden

In de drukkerij wordt de luchtvochtigheid rond de 50 procent gehouden om te voorkomen dat de pagina's gaan kromtrekken. Na het printen worden de pagina’s en covers op maat gesneden. Vervolgens worden de randen van de pagina's ruw gemaakt en gelijmd aan de cover. Een driesnijder zorgt ervoor dat alle randen mooi glad worden gesneden.

De Laatste Controle

Na deze stappen is het boek bijna klaar. Een laatste controle door de drukker zorgt ervoor dat alles in orde is. Het allereerste exemplaar wordt naar het kantoor van Boekscout gestuurd voor een eindbeoordeling. Is het boek goedgekeurd, dan wordt dit eerste exemplaar naar mij gestuurd. Dit moment markeert de bekroning van al het werk dat erin is gestoken!

Bestellingen en Levering

Na goedkeuring kunnen de bestellingen worden doorgevoerd. Zodra de betaling is ontvangen, wordt de bestelling naar de drukker gestuurd. Het printproces duurt slechts twee werkdagen, waarna de boeken per post naar de klanten worden verzonden. Binnen Nederland en België duurt de totale levertijd ongeveer drie tot vijf werkdagen.

Tot Slot

Nu weet je hoe mijn digitale bestand verandert in een fysiek boek. Het proces omvat vele stappen, van het omzetten van bestanden en printen tot snijden, lijmen en een laatste controle. Binnen enkele dagen ligt mijn boek bij jou op de mat, klaar om gelezen te worden!